Lexikonok

fotómodell, légtornász

SÁFRÁNY EMESE „ALESKA”

Az 1988. augusztus 6-án Komlón született Sáfrány Emese felnőttfilmes karrierje után topless időjósként, majd fitneszmodellként vált ismertté. 2014-ben szerepelt a Celeb vagyok, ments ki innen! című valóságshow-ban, ahol harmadik helyezettként végzett. Az Aleska – De hova tűnt Emese? című életrajzi könyve 2015-ben jelent meg. Ugyanebben az évben részt vett az Ezek megőrültek! című sorozatában. 2016-ban saját gasztroblogot, valamint weboldalt indított aleskaaerial.com néven.

Többéves táncképzés során neves nemzetközi oktatóktól több műfajjal is megismerkedett, így a klasszikus, a modern balettben, a néptáncban és a kortárs táncban egyaránt képezte magát. A Budapesti Táncművészeti Iskolában ismerkedett meg a pilatestechnikával. 2005-től kreatív gyerektáncot, modern táncot és pilatest tanított, majd 2015-ben kezdte el a légtánc oktatást.

A légtorna-légtáncot Vincze Tündétől, a Magyar Légtornász Egyesület vezetőjétől sajátította el, edzői minősítést is szerzett, közben nemzetközi szinten folyamatosan versenyzett. Ennek eredményeképpen több dobogós helyezés után 2017 októberében a Légtorna-Európa-bajnokságon karikagyakorlatával a Profi B kategóriában aranyérmet szerzett.

SAFRANY

nyílt vízi hosszútávúszó-rekorder

MÁNYOKI ATTILA

1973. szeptember 3-án születetett Zalaegerszegen, ahol jelenleg is él – már amikor nem éppen a világ valamelyik óceánjában úszik. Szülei asztmája miatt, orvosi tanácsra vitték le az uszodába. Tizenhat éves volt, amikor egy Balatonfüred–Siófok versenyen a nyílt vízi úszás szerelmese lett. Nemzetközi karrierje 1991-ben kezdődött, 25–88 km-es hosszú távú versenyeken, világkupa-sorozatokon állt rajthoz.

2008-ban elsőként (és azóta is egyetlenként) pihenő nélkül, hosszában úszta át a Balatont Balatonkenese és Keszthely között. A 79,6 km-es távot 25 óra és 32 perc alatt teljesítette. 2011-ben első magyarként minden idők harmadik legjobb idejével átúszta a Balti-tengert Németország és Dánia között, amelyet addig csak kilencen tudtak sikeresen teljesíteni. 2013. augusztus 20-án átúszta a hosszútávúszás Everestjének számító La Manche csatornát: a 48 km-t 15 fokos vízben 10 óra 48 perc alatt teljesítette, ez magyar rekord volt, egyben a 2013-as esztendő leggyorsabb férfi átúszója címet is elnyerte a La Manche csatornán. A csatorna átúszásával hivatalosan is nekikezdett az Ocean’s Seven-sorozatnak, amely a világ hét legnehezebb csatornaátúszását fogja össze. Ennek keretében sikeresen teljesítette a világ legnehezebb átúszásának nevezett japán Cugaru-csatorna átúszását, minden idők második legjobb idejével. A 37 km-t 7 óra 29 perc alatt tette meg.

Ezt követően sorban teljesítette az Ocean’s Seven-sorozat állomásait, ezen belül 2015-ben egyedülálló módon 12 napon belül teljesítette a világ két legnehezebben átúszható szorosai között számon tartott a Molokai- és Catalina-csatornát. Utóbbi távon az 54 km-t 28 fokos vízben minden idők legjobb eredményével, 12 óra 2 perc alatt teljesítette (a Catalina-átúszás történetének közel 60 éve alatt mindössze 34 sikeres átúszásra került sor). 2017. novemberének elején sikeresen átúszta a Gibraltári-szorost. Ideje: 4 óra 9 perc. Az Ocean’s Seven utolsó állomásának teljesítése 2018 májusában várható. 2008-ban Zalaegerszeg-díjjal tüntették ki, négy évvel korábban pedig egyedülálló teljesítményei elismeréseként a görögországi Koroni városában díszpolgárrá avatták. 2016. november 4-én a kaliforniai San Pedróban – 25 éves sportolói pályafutását díjazva – ünnepélyes keretek között beiktatták a Nemzetközi Maratonúszók Hírességek Csarnokába.

ea430c6e893db36a4050b8aca7d2d2af

kétszeres olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója

MAGYAR ZOLTÁN

1953. december 13-án született Budapesten. Bár első sportágként a futballba szeretett bele, 1965-ben a Ferencvárosi Torna Club tornásza lett. A magyar tornasport kiemelkedő egyénisége 1972 és 1980 között 33 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, legnagyobb sikereit lólengésben érte el.

Edzőjével, Vígh Lászlóval számos új technikai elemet dolgozott ki, és bár a világ elsősorban a Magyar-vándor elnevezésű technikai elemet köti hozzá, a Magyar-orsó és a szökkenő vándor elemet is ő hozta be a lólengésbe. Fényes pályafutása alatt lólengésben három világ- és három Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Három olimpián vett részt (1972, 1976, 1980), amelyek közül az utóbbi kettőn, Montrealban és Moszkvában aranyérmet szerzett (Moszkvában a csapat összetett versenyben bronzérmet is szerzett). Az 1980-as egyéni győzelme egyúttal sportolói pályafutása végét is jelentette, amint lejött a szerről, bejelentette visszavonulását.

Háromszor (1974-ben, 1978-ban és 1980-ban) az év magyar sportolójává választották. Még aktív sportolóként szakedzői végzettséget szerzett a Testnevelési Főiskolán, 1985-ben pedig sikeresen lediplomázott a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen, 1988-tól kerületi állatorvosként dolgozott.

1986 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke volt, 1989-től továbbra is a MOB tagja. 1991-től a Halhatatlanok Klubjának tagja, 1997-ben elnyerte a Magyarországért Alapítvány Magyar Örökség díját. 2001-től a Magyar Országos Tornaegyletek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, ugyanebben az évben a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának tagja. 2008-ban a Motesz alelnöke lett, 2009-től a MOB elnökségi tagja, a MOB Hagyományőrző Bizottságának elnöke. 2011 óta a Magyar Torna Szövetség elnöke, így a magyar tornasport első számú irányítója.

Ferencváros díszpolgára, az FTC örökös bajnoka. 1994-ben a magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta, 2015. március 11-én az elhunyt Buzánszky Jenő helyére a Nemzet Sportolójává választották.

Prima Primissima-jelöltek - Magyar Zoltán tornász

a Budapest Honvéd FC tulajdonosa

GEORGE F. HEMINGWAY

1951. október 17-én Szabó Györgyként látta meg a napvilágot. 1968-ban érettségizett New Yorkban a Washington Irving középiskolában. Első diplomáját a New York Egyetemen kapta film- és televíziós rendező szakon, majd 1976-ban jogi végzettséget is szerzett az Amerikai Egyesült Államokban. Angolul, németül és magyarul jól beszél. Rövid ideig Hollywoodban volt segédrendező, de inkább az üzleti életet választotta. Karrierje kezdetén perügyvéd és több vállalat vezető tanácsadója volt Los Angelesben. A The Hemingway Group amerikai befektetőcéget 1983-ban alapította, amely 1990-től Európában is tevékenykedik. Fiai, Alex Hemingway és ifjabb George F. Hemingway szintén üzletember. Feleségétől elvált, egyedül él Budán, de van háza Las Vegasban és Mexikóban a Yucatán-félszigeten is.

Magyarországon az Orient Rt. 1989-es megszerzésével kezdte befektetéseit a Hemingway Group, ekkor több mint 120 étterem került hozzájuk. 1990-ben a csoport privatizált egy állami kiskereskedelmi láncot, és az édességet, bonbont, likőrt, valamint értéktárgyakat áruló üzletekből jött létre a Bonbon Hemingway Rt. 1992-ben a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken gyorsétkezde-üzlethálózat franchise-jogainak megszerzésével tovább bővült az üzleti tevékenységük. George F. Hemingway a mai napig aktívan részt vesz a cég munkájában mint elnök. 2000 óta a Budapesti Corvinus Egyetem vendégtanára, ahol vállalkozástant (entrepreneurship) és kereskedelmi jogot (trade regulation) tanít. A labdarúgással fiatal kora óta foglalkozik, 15 évesen tette le a játékvezetői vizsgát. Kaliforniában a regionális ligában, Magyarországon Pest megyében és a budapesti másodosztályban vezetett mérkőzéseket.

2006-ban vásárolta meg a Budapest Honvédot. Tulajdonosként a Honvédnál jelentős beruházásokat eszközölt, és stabil anyagi hátteret teremtett a korábban hatalmas gondokkal küzdő labdarúgóklub mögött. Kiemelten fontosnak tartja a rasszizmus és a szélsőséges szurkolói megnyilvánulások elleni küzdelmet, akár a Honvéd szurkolói csoportjainak korlátozásával is. Elérte, hogy a Honvéd bajnoki mérkőzésein a lelátón megszűnt a rendbontás, valamint egyre több család látogat ki a mérkőzésekre. Két Magyar Kupa-győzelem (2006/2007 és 2008/2009), valamint a bajnoki bronzérem (2012/2013) után a klub legújabb kori történetének legnagyobb sikereként a Honvéd a 2016/2017-es kiírásban bajnoki címet ünnepelhetett az NB I-ben, amelynek gólkirálya is a klub játékosa, Eppel Márton lett.

AppleMark

labdarúgó

DÉTÁRI LAJOS

Egyike a magyar labdarúgás világklasszisainak, sokak szerint az utolsó magyar futballzseni. Hatvanegyszeres válogatott, hétszeres világválogatott – itt a korszak legnagyobbjaival, többek között Maradonával és Platinivel is játszott együtt –, egyszeres Európa-válogatott. 1963. április 24-én született, kisgyerekként az otthonához közeli Aszfaltútépítő-pályára járt focizni a barátaival, tehetségét igen hamar felismerték. Még nem volt 18 éves, amikor bemutatkozott a Honvéd felnőtt csapatában, amelynek hamar kihagyhatatlan tagja lett. 1984-ben Svájc ellen ölthette magára első ízben a nemzeti mezt. Az 1986-os mexikói világbajnokságon is részt vett, és Kanada ellen gólt is szerzett.

Egyik legendás gólja a vb-selejtezők utolsó mérkőzéséhez kötődik: az osztrákok ellen egy oldalról érkező beadást egy lövőcsellel szelídített meg, majd higgadtan a kapuba helyezett. A Honvédnál eltöltött esztendők után következtek az idegenlégiós évek. Frankfurtban az ő szabadrúgásgóljával nyert a klub német kupát. Máig sokat vitatott tranzakció után került Görögországba, ahol azonnal a szurkolók kedvencévé vált. Itt a mai napig nagy tisztelet övezi, az Olimpiakosz stadionjában névre szóló széke van. Olaszország következett: a Bologna FC játékosaként az UEFA-kupa negyeddöntőjéig jutott. Svájci kitérő után hazatért, ahol a Ferencváros volt a legjelentősebb állomás. 2001-ben úgy döntött, végleg felhagy a labdarúgással, és a pálya szélére áll. Megfordult hazai és külföldi klubok élén, a Ferencvároshoz edzőként is visszatért. Pályafutása során volt a világ legjobbjai között tartották számon, görögországi átigazolásakor a világ legdrágább játékosának számított.

detari-lajos

sportriporter, jogász, filmkészítő, oktató, volt több szervezet szóvivője

BORBÉLY ZOLTÁN

1972. március 20-án született. A futball-láz hamar megfertőzte, kapusként serdülő- és középiskolás válogatottságig vitte. Eredetileg orvosnak készült, ám az apai tanácsot megfogadva, az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát. Eközben a Komlósi Oktatási Stúdióban többek között Hajdú B. Istvánnal és Faragó Richarddal együtt tanulta ki a riporteri mesterséget. A Magyar Televízióban 1991-től készített riportokat, interjúkat, közvetített labdarúgó-, vízilabda- és ökölvívó-mérkőzésekről. 1996-ban ő közvetítette Kovács István atlantai olimpiai aranymeccsét. Készített filmet Ayrton Senna emlékére, valamint Papp Lászlóról és Balczó Andrásról is.

1998-ban dr. Pálinkás György büntetőbíróról elkészítette a Köztársaság nevében! című portréfilmet, amellyel díjat nyert. Ma is aktívan közreműködik a Sport Tv-csatornák műsoraiban. 2001-től ügyészként és sajtószóvivőként dolgozott a Fővárosi, majd a Legfőbb Ügyészségen, 2010-től három éven át a Magyar Labdarúgó-szövetség jogi igazgatója és kommunikációs igazgatója volt. Jelentős részt vállalt a hazai futballhuliganizmus elleni küzdelemből és az ehhez kapcsolódó törvénycsomag kidolgozásából. Két gyermek édesapja, szabadidejében szívesen focizik, bokszol, sakkozik vagy szépirodalmat olvas.

borbely2

világbajnok és olimpiai ezüstérmes úszó

VERRASZTÓ ZOLTÁN

1956. március 15-én született. Kilencévesen lépett be először a Komjádi Uszodába, ekkor még nem sejtve, hogy ez lesz élete egyik legbiztosabb pontja. A legendás mester, Széchy Tamás tanítványaként 20 éves sportolói pályafutása alatt az éremkollekciójából csak az olimpiai arany hiányzik. A moszkvai olimpián 200 m háton egy ezüst-, 400 m vegyesen egy bronzérmet szerzett, a világbajnokságokon, illetve Európa-bajnokságokon a dobogó valamennyi fokára felállhatott. 1984-ben vonult vissza, három évvel később befejezte az orvosi egyetemet. 1987-től a Flór Ferenc Kórház sebésze, majd később főorvosa lett. 2010-től a hatvani Albert Schweitzer Kórház főorvosaként dolgozik. Elvált.

Exfelesége a sokszoros bajnok és válogatott úszó Gyúró Mónika. Gyermekei sikeres úszók, Evelyn többszörös Európa-bajnok, Dávid kétszeres Európa-bajnok és kétszeres világbajnoki ezüstérmes. Komoly szerepet vállalt az utánpótlás-nevelésben, 2001-től a Jövő SC elnöke. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje, 2015-ben beválasztották a magyar úszósport halhatatlanjai közé.

verraszto

minden idők egyik legsikeresebb hazai úszóedzője

TURI GYÖRGY

1957. március 16-án született. Úgy került az úszás vérkeringésébe, hogy előtte nem volt úszómúltja. Széchy Tamás mellett kezdte el kitanulni az edzői szakmát, ám mestere Kiss László lett, akihez mind a mai napig szoros barátság fűzi. Tanítványai 1988 óta több száz érmet hoztak el. Közel 40 éves úszóedzői pályafutása elején kivette a részét Egerszegi Krisztina felkészítéséből, majd később olyan úszóklasszisok mestere lett, mint az olimpiai bajnok Kovács Ágnes és Risztov Éva vagy az ugyancsak világklasszis Güttler Károly.

Neve mégis Cseh Lászlóéval forrt össze, világ- és Európa-bajnoki sikerek mellett három olimpiai ezüstérem fémjelezte együttműködésüket. 1989 óta mesteredző és Kőbánya díszpolgára, munkájáért pedig kiérdemelte a Magyar Érdemrend Tisztikereszt Polgári Tagozata kitüntetését. A Kiss László által elindított Kőbánya Sport Klub úszószakosztályának vezetője, szíve-lelke, mindenese.

A mostani fiatal generáció legsikeresebb sportolói is megfordultak a kezei között, mint Kozma Dominik, Bernek Péter, Szilágyi Liliána, Késely Ajna, Pulai Bence. 2016-ban beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába, 2017-ben a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnökévé választották. Két fia úszó.

TuriGY

ökölvívó-mesteredző

SZÁNTÓ IMRE

A népszerű Szántó „Öcsi” bácsi 1943. szeptember 7-én született. Ahogy a mondás tartja, nem esett messze az alma a fájától, hiszen édesapja, Csöpi bácsi közkedvelt edző volt a Fradinál, de megfordult a Honvédnál is. Szántó Imre közel 50 éve egyengeti tanítványait a ringsarokból.

Mesteredzői munkásságának legemlékezetesebb pillanata az 1996-os atlantai olimpián Kovács Koko István döntője volt, de a Koko–Öcsi bácsi duó ezenfelül is páratlan sikerszériát tudhat magáénak, további két-két világbajnoki és Európa-bajnoki aranyéremmel. Erdei Zsolt is világbajnok lett a „kezei alatt”. A tanítványaival minden mér¬kőzés előtt közölte: „Kerüljétek az első pofont, mert az fáj a legjobban”.

A válogatottnál 1988–2004-ig tevékenykedő tréner a 17 év során összesen öt évnyi időt töltött külföldön edzőtáborokban, versenyeken. 2005-től az Unió Kispest SE trénere, ahol jelenleg is vezeti az edzéseket, felügyeli a szakosztályt.

20101216 
Szántó Imre, az ökölvívó válogatott korábbi szövetségi kapitánya, box mesteredző ( Öcsi bácsi )

autóversenyző, feltaláló

MARUZSI LÁSZLÓ

1953. április 24-én Baján született, ahol 10 éves koráig élt. Tizenhárom évesen a legendás Grosics Gyula edzősége alatt rúgta a bőrt, 1969-ben hivatásos játékvezető lett. Autóversenyzői pályafutása 1975-ben indult, de az egyéb veszélyekre is „nyitott” Maruzsi a Tigris autóskaszkadőr-csoport tagjaként világrekordot jelentő kilenc autó felett ugratott át Ladájával. 1983-tól tizenkét alkalommal a magyar raliválogatott tagja volt, mindemellett vállalkozóként panziókat nyitott, autós újságot adott ki, tévés műsort vezetett.

Feltalálóként első szabadalmát 1994-ben adta be, majd 2003-ban levédette az általa kidolgozott Maruzsi Systemet, amely a mai videóbíró elődje és alaposan megelőzte a korát. Ezzel Genfben, a Szabadalmi Világkiállításon első helyet szerzett, még ugyanabban az évben Magyarországon az Év feltalálója versenyben második lett. Feltalálta és levédette a szelektív hulladéktartót, amelyet az első magyarországi uniós találmányként jegyeznek. Jelenleg a leshelyzet-felismerő és jelző rendszeren dolgozik, nagy álma pedig a fenntartható gazdaság és gazdálkodás mintatelepülésének létrehozása: ez lenne Maruzsifalva.

fsbtiInO_2_1000x700

olimpiai bajnok kenus

VAJDA ATTILA

1983. március 17-én Szegeden született. Gyerekként labdarúgókapusként kezdte, innen nyergelt át a kajak-kenura. Tizenhárom éves korától tudatosan készül arra, hogy olimpiai bajnok legyen, ez a 2008-as pekingi olimpián sikerült is neki. Emellett 3-szoros világbajnok, 2-szeres Európa-bajnok. Nevelőedzője Vécsi Viktor, aztán néhány évig Kása Ferenc készítette fel a versenyekre, majd visszatért Vécsihez. Olimpiai bajnoki címét példaképének, a tragikusan fiatalon elhunyt Kolonics Györgynek ajánlotta.

A 2012-es londoni olimpián nem tudta megvédeni címét, hatodik helyen végzett. Pályafutása alatt nyolcszor választották az év magyar kenusának. Tizenkét éven át képviselte hazánkat világversenyeken. Miután a 2016-os riói olimpiára nem jutott ki, bejelentette visszavonulását. Jelenleg Tajvanban edzőként dolgozik. Rendkívül sokoldalú és színes egyéniség, többek között egy rockbanda gitárosa.

Vajda-Attila (1)

ultratriatlonos, ironman

SZABÓ ZOLTÁN

1968. november 9-én született, Ráckeresztúron. Gyermekkorát itt töltötte, tanulmányait Budapesten végezte. Az aktív sportéletét 2007-ben kezdte el, az elmúlt 10 évben összesen 22-szer teljesítette az Ironmant, eddigi legnagyobb teljesítményeként 5 nap alatt 5 Ironman távot teljesített: mindennap 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás és egy maratoni táv lefutása.

2014-ben tragikus körülmények között elvesztette egyetlen lányát, Grétát, a gyász és gyermekének pótolhatatlan hiánya még inkább a „lehetetlen” sportteljesítmények leküzdésére inspirálta. Jelenleg a 2018-as Swiss ultra-világbajnokságra készül, amely tíz Ironman-távnak felel meg, vagyis 38 km úszásból, 1800 km kerékpározásból és 422 km futásból áll.

szabo-zoltan1

sportlövő

TOBAI-SIKE RENÁTA

1978. július 10-én született Nagyatádon. 1992-ben kezdett el sportlövészettel foglalkozni, hat évvel később, 1998-ban a barcelonai junior-világbajnokságon csapatban aranyérmet szerzett. Csapatban és egyéniben 36-szoros felnőtt magyar bajnok.

Legnagyobb nemzetközi sikerét 2014-ben érte el, amikor Granadában a sportlövő-világbajnokságon bronzérmet szerzett, ezzel az első magyar olimpiai kvótát szerezte meg az 2016-os nyári játékokra. Ott az egyik számában 16., a másikban 17. helyen végzett. Jelenleg a 2018-as győri Európa-bajnokságra készül.

Tobai_Sike

gokartversenyző

KOVÁCS ZSOMBOR

2002. július 22-én született Budapesten. Hatévesen már quadozott és motorozott édesapjával, ezután tért át a gokartra. 2011-ben a magyar bajnokságon negyedik helyezést ért el a Rotax Mini Max kategóriában. Ebben az évben a Magyar Gokart Szövetség Az Év Felfedezettje címmel jutalmazta.

Mindeddig négy magyar bajnoki címét szerzett, a 2016-os olaszországi korosztályos világbajnokságon a döntőben bravúros versenyzéssel, a 15. helyről indulva második lett kategóriájában. 2017-ben már a felnőttek Közép-európai Kupáján szerzett elsőséget, ezzel kvalifikálta magát a következő világbajnokságra.

zsombor

úszómesteredző, volt szövetségi kapitány

KISS LÁSZLÓ

1940. december 14-én született, Budapesten. A Ferencvárosi Torna Clubban kezdte az úszást, később a Budapesti Honvéd versenyzője lett. Pillangóúszásban magyar bajnok lett, részt vett az 1960-as római olimpián. Nem sokkal később visszavonult az aktív úszástól, saját bevallása szerint érezte és tudta, hogy nem válhat igazán bajnokká. Energiáját az edzői munkájába fektette, amerikai mintát követve kezdte edzeni a tanítványait. A hatvanas évek elejétől két év kihagyással húsz esztendőn át volt az öttusaválogatott úszóedzője, közben megszerezte a mesteredzői címet. Tíz évvel később a Budapesti Úszószövetség alelnökévé és női úszókapitánnyá választották. 1996-ban lett szövetségi kapitány. Legsikeresebb tanítványa Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes és Güttler Károly.

Hatszor lett az év legjobb edzője, 2008-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje a csillaggal címet kapta, 2009-ben Százhalombatta díszpolgára lett, és ugyanebben az évben a Nemzeti Sportszövetség Életműdíját is megkapta. 2010-ben az év szövetségi kapitánya, egy évvel később sport kategóriában Prima Primissima-díjas, 2013-ban beválasztották a magyar úszósport halhatatlanjai közé. 2014-ben Százhalombatta alpolgármestere lett, a város róla nevezte el a helyi sportuszodát.

2016 elején a Hosszú Katinkával való konfliktusa miatt lemondott a szövetségi kapitányi posztról, de ezt akkor Gyárfás Tamás elnök nem fogadta el. Már javában a riói olimpiára készültek, amikor egy internetes bűnügyi portál nyilvánosságra hozott egy 55 évvel azelőtti bírósági ítéletet, amely szerint Kiss László nemi erőszakban vett részt, és ezért letöltendő szabadságvesztésre is ítélték. A kipattant botrány következtében visszavonult, a százhalombattai uszodáról leverték a nevét, megszűnt alpolgármesteri posztja is. Kiss László jelenleg Százhalombattán visszavonultan, ám igen aktívan él, még mindig rendszeresen úszik. Másfél év hallgatását megtörve, korábbi ígéretét betartva ebben a könyvben szólalt meg először.

kiss-laszlo1

búvárúszó, parasportlövő, sporthorgász

GURISATTI GYULA

1966. május 1-jén született Dunaújvárosban. Hatéves korában egy szívműtét után orvosi tanácsra kezdett sportolni. Búvárúszóként 1982–1999-ig volt a magyar felnőtt válogatott keret tagja. Uszonyos úszásban többszörös magyar bajnok, tájékozódási búvárúszásban világ- és Európa-bajnoki címet nyert. 1992-től a DVCSH UBSE vezetőedzőjeként dolgozott. 1997-ben és 1998-ban megkapta a magyar uszonyos és búvárúszó szakág legeredményesebb utánpótlás-nevelő edzője címet.

1999. április 23-án egy búvárpalack felrobbanása után mindkét lábát elveszítette térd alatt. Felépülése után nem szakadt el a sporttól, és tovább folytatta búváredzői hivatását. 2001-től a magyar tájékozódási búvárúszó szakág vezetőedzőjeként is dolgozik. A sportlövészettel balesete után kezdett aktívan foglalkozni, 2007-től a parasportlövők válogatott kerettagja. Magyarországon a mozgáskorlátozott sporthorgászat meghonosítója, a szakág kétszeres világbajnoka.

1990-ben Pro Urbe Díjat kapott szülővárosától mint Dunaújváros első világbajnoka, majd 2003-ban Csík Ferenc állami kitüntetést vehetett át. Lányai is sportolók, Lilla felnőtt Európa-bajnok búvárúszó, Gréta válogatott vízilabdázó.

4758

olimpiai bajnok sportlövő

HAMMERL LÁSZLÓ

1942. február 15-én született Budapesten. Édesapja egy ismert lövészklub tagja volt, és ez az ő sorsát is megpecsételte. 1961-ben negyedik helyen végzett a budapesti ifi Eb-n, és ettől az évtől a magyar válogatott tagja. Megelőlegezett bizalom alapján került be az 1964-es olimpiai csapatba, Tokióban pedig óriási meglepetésre aranyérmet szerzett a kisöbű sportpuska fekvő számában: azonos, 597 körös eredménnyel végzett, mint Lones Wigger, ám az amerikai versenyző az utolsó sorozatban rosszabbat lőtt, mint magyar vetélytársa, ez döntött Hammerl mellett. Összetettben pedig bronzérmet nyert.

1968-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen általános orvosi oklevelet szerzett, majd fül-orr-gégész szakorvosi vizsgát tett. Orvosi hivatása mellett elvállalta a magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitányi tisztségét. 1982-ben a Testnevelési Főiskolán edzői, majd szakedzői oklevelet szerzett, ettől kezdve a Testnevelési Egyetemen oktat, 1991-től pedig címzetes egyetemi docens.

1996-ban elvállalta az új-zélandi sportlövő-válogatott szövetségi kapitányi posztját, és hosszabb időre odaköltözött. Távozásában családi körülmények is közrejátszottak, válása után Joó Évát, az ismert olimpikon sportlövőbajnokot vette feleségül. 1999-ben hazatért, és ismét a magyar válogatott szakvezetője lett. A Nemzet Sportolja, tanácsadóként segíti a Nemzeti Sportszövetséget, emellett a Sportolók a drog ellen elnevezésű egyesület elnöki tisztét is betölti.

??????????????????????????????????????????????????????????

kétszeres paralimpiai bajnok úszó

SORS TAMÁS

1991. december 21-én született Pécsett. 2001 óta az ANK Úszóklub úszója. Jobb keze egy születési rendellenesség következtében nem fejlődött ki teljesen, Tizenegy évesen már gyermekversenyeken, később hazai és nemzetközi felnőttviadalokon is sikereket ért el a pillangó, a gyors és a vegyes úszószámokban. 2007-ben a parasportolók között világcsúcsot ért el a 100 méteres pillangóúszásban. A 2008-as pekingi paralimpiai játékokon a magyar csapat egyetlen aranyérmese, majd négy évvel később, Londonban arany- és ezüstérmet szerzett 100 méteres pillangó-, illetve 400 méteres gyorsúszásban.

2010-ben teljesítményét Junior Prima-díjjal ismerték el, majd két évvel később a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át, amellett, hogy Az év magyar férfi para- és fogyatékos sportolója választáson második lett. A 2016-os riói paralimpiáról egy ezüst- és egy bronzérmet hozott haza, és még abban az évben egy újabb rangos elismerést kapott, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át. A londoni olimpia után iratkozott be a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudomány karára, amelynek jelenleg is hallgatója. Magánéletéről nem szívesen beszél, közösségi oldalain is inkább csak sporttal kapcsolatos híreket oszt meg. Nagy kutyabarát, szívesen jótékonykodik különböző állatmenhelyeknek.

D_KOS20160911053-1280x853

31-szeres válogatott labdarúgó, középpályás

PISONT ISTVÁN

1970. május 16-án született Orosházán. Négy testvérével együtt Gádoroson nevelkedett. A gádorosi futballklubban már tinédzserként bemutatkozik a felnőttek között, ezt követően egy rövid időre Szarvasra igazolt, majd következett a nagy ugrás, a Budapesti Honvéd. Itt hét szezont töltött el, ez idő alatt három bajnoki címet nyert a klubbal. A kispesti szurkolók hamar a szívükbe zárták, egyik kedvenc rigmusuk szerint: Pisont István, a legnagyobb király! Négyszeres ifjúsági (1987), egyszeres utánpótlás- (1989), ötszörös olimpiai válogatott (1989–91). A felnőtt magyar válogatottban 1991-ben mutatkozhatott be, és 1999-ig 31 alkalommal ölthette magára a címeres mezt, egy gólt szerzett. Izraelben is rendkívül nagy szeretet és tisztelet övezi, a Beitar Jerusalem és az MK Hapoel Tel-Aviv csapatával összesen három bajnoki címet szerzett. 2017 júniusától a Budapest Honvéd NB III-as csapatának edzője.

2015-ben létrehozta a Pisont István Fejlesztő és Tehetséggondozó Alapítványt, amely felkutatja és támogatja nehéz sorsú, tehetséges futballista fiatalokat. Álma egy futballakadémia nem csak cigány származású fiatalok számára. Fontosnak tartja a cigányság felkarolását és a rasszizmus elleni fellépést. Mélyen hívő ember, a keresztény cigány közösség egyik alapítója. Édesanyja halála után a család ökumenikus kápolnát építtetett az orosházi kórház udvarán, amely mindenki számára nyitva áll, vallástól, felekezettől függetlenül. Kondoros díszpolgára.

Pisont István Szac sajtáj, golfkiub, futgolf (Fotó: Máté Krisztián)

üzletember, curlingvilágbajnoki ezüstérmes

NAGY GYÖRGY

1979-ben kezdte el a sportlövészetet, tíz éven át puskás lövő volt, később átnyergelt a pisztolyosok közé, ahol országos bajnoki címet nyert. Sikeres üzletember, a curling meghonosítója Magyarországon, az eddigi egyetlen hazai curlingcsarnok tulajdonosa. 2002-ben nősült.

Feleségével, Szekeres Ildikó kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes fitneszversenyzővel curlingvilágbajnoki ezüstérmet nyert a vegyes párosok küzdelmében. Két lánygyermekük van, akik junior kategóriában curlingversenyzők. Nagy György 2012-óta a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöki posztját is betölti, 2016-ban egyhangúan újabb négy évre bizalmat kapott. Mindemellett az Európai Sportlövő Szövetség elnökségi tagja.

????????????????????????????????????

labdarúgóedző

MARCO ROSSI

1964. szeptember 9-én született, az olaszországi Druentóban. A Torino FC ifjúsági játékosaként kezdte labdarúgó-pályafutását. Az olasz első osztályban, a Serie A-ban 1984. március 18-án mutatkozott be. Profi játékos-pályafutása alatt tizenegy klubban fordult meg, hazája bajnokságán kívül 31 éves korában igazolt Mexikóba, később játszott Németországban is. Az 1991–1992-es bajnoki évben bajnok lett a Bresciával az olasz másodosztályban, egy évvel később, az 1993–1994-es kiírásban olasz kupagyőztes lett a Sampdoria játékosaként. 1997-ben, profi karrierje utolsó állomásaként a Piacenza Calcio játékosa lett. Edzői munkáját 2004-ben kisebb olasz csapatoknál indította, majd 2012 és 2017 között – kis kihagyással – a Budapest Honvéd FC vezetőedzői posztját töltötte be.

Első kispesti évében meglepetésre bronzéremig vezette csapatát, ezzel kivívta az Európa-ligában való szereplés jogát. A 2016–2017-es bajnokságban bajnoki címet ünnepelhetett a Budapest Honvéd FC-vel. Ennek ellenére 2017 nyarán a szlovák FC DAC 1904 Dunaszerdahely 1904 csapatával kötött kétéves szerződést. Munkája elismeréseként az MLSZ Rangadó díját és Az év NB I-es edzője elismerést kapta a 2016–2017-es évadban nyújtott teljesítményéért. Az olasz mellett jól beszél angolul és spanyolul is. Bernd Storck lemondását követően Rossi neve a legesélyesebb jelöltek között szerepelt, ám a szövetség végül egy belga szakember, Georges Leekens mellett döntött; Rossi maradt a DAC vezető edzője.

rossi

Néhány név és fejezetcím:

Kiss László – Örökös kapitány;
George F. Hemingway – A kispesti Aranyember
Détári Lajos – Az utolsó magyar futballzseni
Sors Tamás – Nem született bajnoknak, de azzá lett!
Magyar Zoltán – Tornaforradalmár
Hammerl László – Ki ölte meg Kennedyt?
Maruzsi László – Halálugrás az életbe
Pisont István – Futball, szív, lélek
Mányoki Attila – Szemtől szemben a cápával
Vajda Attila – Sikerre ítélve
Sáfrány Emese “Aleska” – Földön, ízben, levegőben
Marco Rossi – Az olasz meló

Interjú alanyok listája

2017 LEGIZGALMASABB SPORT TÉMÁJÚ INTERJÚKÖTETE

Ebben a könyvben szinte csak olyan sportolók szerepelnek, akik nem ismernek lehetetlen. Nos, a kiadó elmondhatja, a szerző is éppen ilyen.
Ugyanis amit Szabó Tímea a fejébe vesz, azt véghez is viszi. Ahhoz, hogy ez a könyv megszülessen, először is kellett egy rádióműsor.
Egy olyan interjúsorozat, amelyben hátra lehet dőlni, amelyben a riporter nem lesi az órát, nem sietteti beszélgetőtársait.
Ahhoz, hogy egy ilyen széria egyáltalán elinduljon, kellett egy örökké nyitott és kíváncsi ember,
aki önmaga is színes és érdekes interjúalanya lehetne egy hasonló kötetnek.

Támogatóink Kapcsolatfelvétel